Jak zgasić ogień jajem, czyli jajeczne ciekawostki.

Światowy Dzień Jaja obchodzony jest w drugi piątek października. Naturalne jajo to najlepsze źródło aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. Nie brak w nim szczególnie cennych biologicznie składników, takich jak działający przeciwbakteryjnie lizozym, przeciwzapalna cystatyna, stymulująca odporność immunoglobulina, hamująca procesy utleniania foswityna, czy zapobiegająca starzeniu się komórek lecytyna. Oprócz

więcej

Jak przetrwać Święta Wielkanocne i nie przytyć?

Przestrzeganie diety bywa trudne na co dzień, a co dopiero podczas Świąt, kiedy na stole pojawiają się nasze ulubione potrawy. Do tego w dużych ilościach i najczęściej przyrządzone według tradycyjnych staropolskich przepisów. Kilkudniowe ucztowanie może jednak negatywnie odbić się na naszym zdrowiu oraz sylwetce. Czy zatem jednym sposobem na uniknięcie

więcej

Idealne proporcje budowy fizycznej według Joe Weider’a

Według Joe Weider’a idealne proporcje budowy fizycznej możemy określić poprzez wykonanie kilku mało skomplikowanych pomiarów i obliczeń własnego ciała. Warto podkreślić, że same obwody to nie wszystko, liczy się również dobrze wyglądający, kształtny i wyrazisty mięsień, czyli najprościej rzecz ujmując – niski poziom BF (body fat). Należy zacząć od zmierzenia

więcej

Zakwaszenie organizmu- problem XXI wieku?

Zakwaszenie organizmu. Termin ten, podobnie jak „uczulenie na gluten”, stał się już jakiś czas temu bardzo modny i popularny. Zakwasić można się od samego czytania atakujących zewsząd materiałów na ten temat. Czy istotnie jest to realne zagrożenie, czy nie musimy specjalnie się nim przejmować? Zakwaszenie organizmu a równowaga kwasowo- zasadowa

więcej

Fakty i mity na temat białka

1. Białko roślinne jest gorsze od zwierzęcego – Mit Panuje popularna opinia, ze białka zwierzęce są pełnowartościowe, a roślinne nie. Wniosek taki został wysunięty na podstawie profilu aminokwasowego oraz teorii jakoby proteiny zwierzęce były lepiej przyswajalne. Innymi słowy, białka zwierzęce zawierają komplet niezbędnych aminokwasów, a roślinne nie. To jednak tylko

więcej

Share This